top of page
Search
  • Writer's picturegalildi

13+1 CHECKLISTA, MINT A TOTÓ… avagy mit tegyünk most, hogy ismét bezár az ország?



Mert hogy megint bezárják az országot. Igen, sajnos megint ott tartunk majdnem, mint ahol márciusban kezdtük ezt az egészet. Akkor is meg kellett oldani, hogy a vendégeinkből megtartsunk, amennyit csak lehet.

De most van egy óriási előnyünk! Egyszer már csináltuk, tudjuk, mire számítsunk. És nagyrészt a vendégeink is tudják. Emiatt – nagyon remélem – már nem estek teljesen kétségbe, hanem van egy tervetek arra, hogy mit kell most csinálni!

De ha nincs, akkor sincs nagy gáz, hoztam egy checklistát, amin ha végigmentek, a lehető legtöbbet már megteszitek a vendégeitekért, és a saját bevételeitekért.

Most a lényeg, hogy nagyon gyorsan, de ha lehet, MOST AZONNAL cselekedjetek! Most nem lehet késlekedni, még nagyobb szerepe van most a sebességnek, mint volt márciusban! Hogy miért? Sajnos pont amiatt, ami most a legnagyobb előnyünk is: egyszer már volt ilyen. Ezt egyszer már, vagy legalábbis nagyon hasonlót, mindenki átélt, és aki okos volt és tanult belőle, tudni fogja, hogy a sebesség volt az egyetlen dolog márciusban, amivel fent lehetett maradni. Sőt, biztosan vannak már módszerek, amik akkor is működtek, és ezt ma már csak elő kell húzni és tolni, mint a gép.

Mi ebből a tanulság? Ha nem vagytok elég gyorsak, szinte lehetetlen lesz a második hullámban legalább valamennyi vendéget megtartani, és így legalább valamennyi bevételt megtermelni.

Nem tudom elégszer elmondani: a sebesség számít! Semmi más! Ok, kell valami háttér, pl az online edzések megtartásához, de ha nem léptek elég gyorsan, meg fogja tenni valaki más, és már vitte is a Ti vendégeitek közül is, akit csak lehet.

Úgyhogy akkor nézzük is át gyorsan, mindenféle mellébeszélés helyett, hogy mit is kéne csinálni? Azt, hogy mikor, nem kérdés, amilyen gyorsan csak lehet. Ha lehet, még ma. Ma nem fogunk aludni, hanem végig megyünk a listán és elvégezzük a feladatokat. Ma nem fogunk sokat beszélgetni az utolsó csoportos órákon, hanem sietünk haza és elvégezzük a feladatokat. Még ma!

1. KOMMUNIKÁCIÓ – talán a legfontosabb. Mindenhol, minden csatornátokon. És ezt tudjátok megtenni a leggyorsabban is. Ma és holnap még találkoztok a vendégitekkel személyesen, mondjátok el nekik, hogy nem álltok le, folytatjátok, még ha nem is tudjátok, hogyan, de mindenképpen menni fog a dolog, csak kértek pár napot. Ha kell. Ha nem, az a legjobb, mondjátok el, hogy hol fogjátok folytatni. Én már ma délben megírtam a vendégeimnek a Zoom-ot, mint lehetőséget, egy kis leírással együtt, hogy ezt hogy kell használni. MINDENKI visszajelzett, hogy ok a dolog 😊

2. ELÉRHETŐSÉGEK ÖSSZEGYŰJTÉSE. Mint már mondtam, ma és holnap még találkoztok. Kérjétek el, akitől csak tujátok az elérhetőségeket, ha még nincs meg. Ha ez megvan, ez lesz a túlélés kulcsa, innen fogjátok tudni őket behúzni majd a csoportba/Zoom-ba/Youtube-ra/akárhova. Ha jól emlékszem, egyszer egy nagy bordélyház madame-ja mondta egyszer, hogy bármit elvehetnek tőle, bármikor bezárhatják akármelyik házát, ha a klienseinek listája megvan, ő bármikor talpra áll. Hát, bocsi, de mi is pontosan így vagyunk ezzel: ha van kliens, van munka, Ha van munka, van zsé…

3. Ha megvan a RÉGI VENDÉGEID LISTÁJA (ha csak pár db, akkor is!) vegyétek ezt is elő, és nekik is írjátok meg, mondd el, hogy mi a helyzet Nálatok most, de nincs gáz, nemsokára tudnak ismét csatlakozni, jöjjenek bátran. Akár valamilyen visszahívó akciót is tudtok nekik kitalálni, de most a legfontosabb, hogy ők is tudjanak róla: lehet jönni, nincs leállás, max pár nap, de mennek a dolgok tovább.

4. KELL EGY ONLINE PLATFORM az edzésekre. Gondoljátok át, hol tudnátok tovább folytatni, akár már ma, az edzéseket, online. Sok lehetőség van erre is, akár ingyen is. Ez lehet egy Facebook csoport, Youtube csatorna, a Zoom (ennek is van ingyenes része), Google Classroom, Google Meet, és biztosan van még, amit én sem tudok megemlíteni, mert sose használtam, nem is tudom, hogy létezik, de ezeken kívül is meg tudtam oldani, hogy a vendégeim szép számmal jöjjenek, alig volt 2 ember, akik online nem jöttek be március 18-án.

5. NÉZZÉTEK ÁT A HONLAPOT, CSOPORTOT, CSATORNÁT. Ha van. Ha nincs, itt az ideje, hogy legyen. De előbb: ha van, nézzétek át, hogy minden aktuális-e rajta, nincsenek-e olyan infók, amik most nem relevánsak (pl. a jövő heti órarend…) és azonnal tegyetek ki vagy tetessetek ki a webessel egy közleményt, pop-up ablakot, bármit, amiben megírjátok, hogy igen, helyzet van, de ezerrel dolgoztok a megoldáson.

6. KEZDJETEK EL VIDEÓKAT CSINÁLNI, GYAKOROLNI. Akár egy telefonnal, tablettel is, most nem a minőség lesz a lényeg, hanem hogy hozzászokjatok a kamerához. Meg fogjátok látni, nem kell hozzá több nap vagy hét, pár felvétel elég fura lesz, főleg visszanézni, de egyre jobban belejöttök, és pár próba után már nem is lesz olyan gáz a dolog 😊 Gyakoroljatok, amennyit csak tudtok, nézzétek is vissza, hogy lássátok, mi az, ami béna, figyelni kell rá. Én az első élőket visszanézve jöttem rá, hogy – gondolom, mivel izgultam – állandóan az ujjaimat böngyörgettem :D Nem volt egy szép látvány, de a harmadik után már tudtam, hogy erre tuti figyelnem kell. Azóta szerencsére nem is nagyon látom 😊 A Facebook élőre és a csoport működésére pedig a férjemmel csináltunk egy Próba nevű csoportot, kemény két fővel (ő és én :D ) és itt minden szirszart ki tudtunk próbálni, ami csak eszünkbe jutott, aztán láttuk, hogy mi hogy van itt, mire kell figyelni, van 30 mp pufferelés, hol legyen a mikrofon, nem elég a két lámpa, beszéljek már hangosabban, stb.

7. CSINÁLJATOK FACEBOOK ZÁRT CSOPORTOT. Ha még nincs. Ha már van, még jobb, ezt lehet is azonnal használni. De ha most kell csinálni, az is kb 5 perc, amiben az is benne van, hogy borítóképet kerestek hozzá 😊 Akár itt lesznek edzések, akár nem, mindenképpen hasznos, mert ide tudjátok majd terelni a vendégeiteket. Itt mindenről azonnal fognak értesülni, sokkal gyorsabban eljut minden infó, a Facebook is sokkal jobban preferálja, mint az üzleti oldalt, vagy pláne a magán oldalt. A magán oldallal egyébként is az a helyzet, hogy a FB szabályzata szerint üzleti tevékenységre nem használható, és hiába csinálsz ott ingyen bármit, ha ez olyan, amiért akár pénzt is lehetne kérni, bármikor letilthatják, nem éri meg kockáztatni. Ezt én is az első hullám elején tanultam meg, gondoltam, szólok, ne fussunk bele ebbe 😊

8. CSINÁLJATOK YOUTUBE CSATORNÁT. Egyszerű regisztráció, nem agysebészet ez sem. Az élőhöz kell legalább 1000 feliratkozó (2020. júliusi adat), de ahhoz, hogy nyilvános vagy jelszóval védett anyagokat tegyetek fel, nem szükséges egyetlen ember sem. Egyetlen dolgot viszont meg kell csinálni, nevezetesen, hogy ha 15 percnél hosszabb anyagot szeretnétek feltölteni, akkor egy ellenőrzést végez a Youtube, de ez is egyszerű, a mobilon keresztül meg lehet oldani, és nem függ a feliratkozók számától. Érdemes, mert így teljes egy órás edzéseket is fel tudtok tenni, biztosan működik a dolog.

9. HASZNÁLJATOK JOGTISZTA ZENÉKET. Érdemes akár venni is, sokan vannak, akik ezzel foglalkoznak, speciális (pl. Gymstick, interval) zenéket is lehet vásárolni, így biztos, hogy nem lesz letiltva a hang, esetleg ez egész csoport, fiók, stb.

10. TÖREKEDJETEK A LEHETŐ LEGJOBB MINŐSÉGRE. Hangban és képben is. Nem arra gondolok, hogy stúdiót kell bérelni reflektorokkal, hanem arra, hogy amitek most van vagy még anyagilag belefér, vegyétek meg, legyen a legjobb, higgyétek el, meg fogja érni, már középtávon is, a vendégeitek sokkal szívesebben fognak pénz fizetni egy olyan élőért vagy videóért, ami azért biztosan jobb, mint az ingyenesen letölthető anyagok. Ha most nincs és pénz sincs rá, kezdjétek azzal, ami van, ebből hozzátok ki a legtöbbet, aztán majd ha jön kis bevétel, és úgy látni, megéri, lehet kicsit beruházni. ÉN egyébként egy már meglévő tablettel, egy 11.980,- Ft-os csiptetős mikrofonnal, és két kölcsön állványos lámpával kezdtem, és működött. A mikrofon is megvolt már, de azt nem használtam, így azt tekinthetjük befektetésnek, más költségem nem volt! Aztán ahogy jöttek a vendégek és a bevétel, megvettem a két lámpát és vettem hozzá két állványt, mert az vissza kellett adnom a tulajdonosának. A két lámpa 20.000,- Ft volt, a két állvány 11.000,- Ft (tényleg, ennyibe került mindaz, hogy online élőben edzéseket tartok!)

11. ALAKÍTSATOK KI EGY MEGFELELŐ HÁTTERET AZ ONLINE EDZÉSEKHEZ. Bárhol, ahol csak van egy kis hely, kultúrálttá lehet tenni a dolgot, csak egy kis fantázia kell hozzá. Nézzetek meg pár ilyen karanténos, hom office-os edzésvideót, és látni fogjátok, hogy nem egy nagy kaland, sőt, még jobban is szeretik az emberek, jobban tudnak vele azonosulni, ha látják, hogy Nálatok is hasonló a felszereltség, nem gáz a nappaliban tornázni és nem kell hozzá 100 nm hely a teremben. Az én szobám, ahol ezeket az online edzéseket tolom, 4,5 méter széles és 4 méter hosszú, és tökéletesen működik. Hogy otthonosabb legyen, tettem a háttérbe pár eszközt (Pilates karikát, párnát, labdát), és egy kis növényzetet a polcra, így nem tornatermes, hanem kicsit szobásabb lett az egész. Mindent abból, ami itthon amúgy is volt, vagyis nulla Ft-ba került.

12. GONDOLKODJATOK RAJTA, HOGY MELYIK TORNAESZKÖZT MIVEL LEHET HELYETTESÍTENI. Nem a fekpadra gondolok, azt nem nagyon tudjuk (bár láttam már csoda dolgokat :D ) de az észszerűség határain belül lehet gondolkodni. Természetesen vannak olyan órák, amiket nem lehet speciális eszköz nélkül végezni, de erre is van megoldás. Én pl. a Gymstick botokat kiadtam átvételi elismervény és 5.000,- Ft kaució mellett használatra, és havonta kérek egy fotót róla privátban, hogy megvan és semmi baja. De van, amit le tudtok majd cserélni, és úgy is fogtok tudni edzeni a vendégeitekkel. És van olyan is, amikor a hétköznapi tárgyakból lesz az edzéseszköz. Pl. széken remekül lehet dolgozni, és, mivel nálam hetekig rimánkodtak a vendégeim, lett labdás Pilates óra is, és akinek nincs labdája, vastag párnákat hoz helyette. Aki szeretne nehezíteni, de nincs kis súlyzója, ő fél literes vizes palackot használ, ez is jól működik. Tudom, kipróbáltam :D

13. HAJRÁ SAJÁT TESTSÚLYOS EDZÉS! Ezen is érdemes lesz minél hamarabb elgondolkodni, hogy egy edzést hogy fogtok tudni összeállítani eszköz nélkül. Mert igen, lesz majd olyan, akinek SEMMI nincs otthon. Vagy lehet, hogy van, de nem fog elférni vele a 35 nm-es lakásában. Úgyhogy el kell kezdeni a saját testsúlyos edzésterveket készíteni, és a csoportos órákat is ezirányba elterelni. Ha eddig használtatok eszközöket, nézzétek meg, hogy ezeket az edzéseket lehet-e eszköz nélkül csinálni. Ha lehet, csináljátok úgy és játszatok a pihenőidőben vagy az ismétlésszámban pl. Ha végképp nem lehet helyettesíteni, jöhet a 12. pont.

+1 Addig csináljátok ezt a listát, amíg van vele dolog! Ha végigmentetek, kezdjétek elölről. Mindaddig, amíg van rajta olyan, amit nem tudtok teljesen kipipálni, ne hagyjátok abba. És amikor elakadtatok, szóljatok, írjatok, itt vagyok, megoldjuk. Nem kérek pénzt a konzultációért, mert tudom, hogy most szükség lesz az összes erőforrásra. Most az a fontos, hogy gyorsak legyetek és haladjatok, ahogy csak tudtok! Tudjátok, sebesség, ha ez megvan, minden megvan 😊 Őszintén kívánom, hogy Nálatok is legyen úgy, ahogy nálam, már a harmadik napon, március 18-án elkezdtem, kb 13 emberrel, és 3 hét alatt több mint 1200-an csatlakoztak. Azóta volt lemorzsolódás a nyitáskor nyár elején, de 1100 fő van a 30 perces ingyenes edzés csoportban, a fizetős csoportokban pedig összesen 72 fő.

28 views0 comments
bottom of page