top of page
Search
  • Writer's picturegalildi

Csak sírunk, vagy teszünk is valamit azért, hogy ne kelljen sírnunk…?



Ezzel az írással biztos nem leszek népszerű, de úgy gondolom, erről is KELL beszélnünk. Vagyis arról, hogy egyáltalán foglalkozunk-e azzal, hogy marketing, meg hogy vendégelégedettség, meg minden ilyesmi… Ok, értem, itt vagyunk a csoportban és a hasonló csoportokban, oldalakon, és ez tényleg jó, mert végre egy nagy lépés megvan: legalább elolvassuk, mit is kéne csinálnunk, hogy ne kellje sírnunk. De meg is csináljuk….?

Mindig csodáltam azokat az embereket, akik megveszik a csodafogyibogyókat, még be is szedik, és aztán csodálkoznak, hogy nem fogytak le, vagy ugyan lefogytak, de qrva gyorsan vissza is jött az összes (vagy még több…) kiló, amit végre leadtak. És nem az van, hogy akkor nézzük, mit lehetne másképp csinálni, hanem megveszik a következő csodafogyibogyót. Ja, bocsi, változtatnak, mert ez már nem bogyó, hanem ital. Vagy nyelv alá fújkálós spray. Vagy fogyasztó csoki (a kedvencem :P) És aztán csodálkoznak, hogy még midig nem fogytak le. És még mindig nem. És ismét csak nem, pedig már a nyolcadik ilyet veszik meg. Csilliárodkért. Pedig ha ezek működnének, az egész világ vékony, fitt, meg modell lenne. MINDENKI. Jaaa, hogy nem az…? Hát érdekes… És pedig igen, csodálom őket, mert még a nyolcadik alkalom után is megveszik amkövetkezőt, és várják a csodát. Még mindig tudnak hinni benne… pedig ez a józan észnek tökéletesen ellentmond.

Na pontosan így vagyok én azokkal, akik mással is így csinálnak, például a vevőszerzéssel, marketinggel. Mondjuk személyi edző valaki, és minden nap ott van a teremben, de alig van vendége. De bemegy másnap is, hátha lesz végre valaki, aki majd hozzá szeretne edzésre járni. De nem jönnek. Aztán másnap is bemegy, és másnap is. Mégse jönnek. Vagy csak elvétve. És csodálkozik, hogy miért nem jönnek. Pedig ő minden nap ott van a teremben. Minden nap, nyitástól zárásig! És mégse…

Sokak szerint Albert Einstein mondta (sokak szerint nem, de nem is ez a lényeg): „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.” Mert mit is teszünk? Megcsinálunk valamit, és várjuk, hogy változás lesz. Aztán megcsináljuk ugyanezt, és ismét várjuk a változást. De ha ezt még párszor megtesszük, a változás viszont nem jön, akkor mi is van? Semmi. Tényleg, a nagy semmi, mert semmit nem tettünk másképp.

Van egy rossz hírem: ez így van a marketinggel is. Tudjuk, hogy amit eddig csináltunk, nem jó. Vagy legalábbis nem úgy jönnek az eredmények, ahogyan kéne, ahogy nekünk jó lenne, lehetne sokkal jobb is. De akkor miért csináljuk tovább? Miért nem változtatunk? Ha legalább egy valamit másképp csinálunk, már lenne értelme annak, hogy ismét várjunk, mert így már talán másképp fognak történni a dolgok. Ha nem, ismét lehet egyet változtatni. Aztán megnézni, mi az, ami működik és mi az, ami nem. Ami működik, megtartjuk, ami nem, ki vele a kukába. Miért tartanánk meg bármit is, ha nem lesz tőle jobb nekünk??

Ugye, milyen egyszerű lenne a dolog? Csakhogy van egy érdekessége ennek: dolgozni kell vele. Nem csodafogyibogyót kell szedni, hanem edzeni. És a kajára is odafigyelni. Nem várni kell a csodát a teremben minden nap, hanem elébe menni a vendégeknek – marketingezni. Ajánlani magunkat. Nem, nem a teremnek, ahol kitettel egy szórólapunkat, aztán az úgy ott van és ennyi. Hanem magunknak is menni kell, dolgozni, csinálni. Hogy mit? Azt, ami működik. Ami pedig nem, kidobni a francba a kukába! Minek megtartani kacatnak, ha eddig se jött be?

Igen, tudom, ez melós. Dolgozni kell, akár minden nap. De a rossz hír mellé van jó hírem is 😊 Nem kell mindent saját magunknak kitalálni, kikísérletezni, hónapokat, éveket ezzel tölteni. Én már végigjártam nagyon sok utat. Éveket kísérleteztem. Vágtam, gyepáltam azt, ami nem működött. És megtartottam, ami viszont igen 😊 Úgyhogy Nektek igen, dolgoznotok kell, helyettetek senki más nem fogja ezt megcsinálni. De utakat tapsni és próbálkozni, hogy mi működik és mi nem, azt már nem Nektek kell, én már megcsináltam! Ha Ti is csináljátok, igenis változni fognak a dolgok. Jönnek majd a vendégek. Mert tesztek érte. Dolgoztok rajta.

Még soha nem volt ilyen könnyű a marketing és a vevőszerzés, mint most. Lehet azon keseregni, hogy mi lett volna, ha, meg hogy nem vagyunk marketing szakemberek, meg ha egy éve elkezdjük, most hol tartanánk. Meg ilyenek. De a munkát nem fogjuk tudni megspórolni. Mert ez melós, ezt csinálni kell, majdnem minden nap, de azért valljuk be: tényleg nem volt ilyen könnyű sosem, mint manapság.

Valamelyik nap írtam az értékesítési csatornákról, és egy párat oda is tettem a végére, online és offline is vannak. Gondoljunk bele, hogy mondjuk 20 éve ezekből mi volt meg olyan szinten, hogy kis ráfordított idővel és tudással, akár ingyen is tudjuk használni vevőszerzésre (=pénzkeresésre)? Szerintem a fele sem, sőt… Úgyhogy lehet azon keseregni, hogy nagy a reklámzaj, meg mennyi ilyen csatorna van, mindent nem lehet használni, és a célcsoportot mennyi mindennel bombázzák. Igen, de azt is lássuk meg, hogy a mi iparágunkban, a fitness iparban mi megy most? A táplálék kiegészítők és a csodafogyibogyók. Az, hogy hogyan lehet ésszel és hosszú távon életmódot váltani, hogy edzeni hogy érdemes, hogy miért jó, ha edzővel dolgozunk, stb., arról már közel sem ilyen sok.

Ha azt adod a célközönségednek, amire neki van szüksége, ami neki fáj, ki fogja hallani a zajból azt a hangot, ami neki meg fogja adni a megoldást. Amitől már nem fog fájni. Mitől nem csak most, hanem hosszú távon is jó lesz neki. És ha ezt Nálad olvassa, szerinted hova fog menni tanácsért, edzeni, receptekért, beszélgetni, olvasni, játszani, életmódot váltani, ismerkedni…? 😉 És mondjuk azokról, akik jártak Hozzád edzeni, de egy ideje nem jönnek, mit tudsz…? Pedig ők kb 63%-ban (MotiBro felmérés) azért nem mentek vissza, mert senki nem szólt nekik, hogy héé, gyere, várlak…

22 views0 comments
bottom of page