top of page
Search
  • Writer's picturegalildi

Rendezvény – egy speciális marketing típus - na, ez úgy hangzik, mint egy rossz szakdoga címe...



Viszont tényleg nagyon jó kis csatorna lehet nekünk, edzőknek, úgyhogy azt gondolom, érdemes vele külön is foglalkozni. Annál is inkább, mert erről a formáról nagyon keveset lehet hallani. Nem csak most, hogy covid van, meg rendezvény-korlátozás, én korábban sem nagyon hallottam, olvastam erről, pedig ha jó helyen és jó időben, és főleg jó iparágban alkalmazzuk, akkor iszonyat jól lehet vele marketingezni! És ami iparágunk, az edzések, csoportos órák pontosan ebbe a kategóriába tartoznak!

Mesélhetünk bárkinek bármiről, ha azt nem próbálja ki. Mondhatunk bármit, ha nem látja, érzi, tapintja, szagolja, kóstolja, akkor nem fogjuk tudni átadni a lényeget, bárhogy is szeretnénk. Gondolj csak bele: elmennél egy csoportos órára, elmondták, milyen klassz, van egy hosszú rúd, azt kell fogni közben, de van gumiszalag is, azzal is tornáztok majd, van zene, de ott is szakaszokban dolgozol, meg vannak pihenőidők is – mondhat bárki bármit, amíg nem fogtál Gymstick botot a kezedbe, nem fogod tudni, milyen is ez. Mert egyébként zseniális a dolog, de az elmondottak alapján Te mit gondolnál? Ja, van egy bot, meg szalag, meg… áhhh, mindegy, megyek a kangoo-ra, azt már próbáltam. És itt a kulcs: PRÓBÁLTAD! Mert sehogy máshogy nem tudod meg, milyen érzés ott lenni, menni a zenével, közben emelni a botot, ahogy húz a szalag pluszban az ellenkező oldalon!

És akkor itt jön képbe a rendezvénymarketing! Ha nem csak mesélsz, hanem meg is mutatod, mid van, mit csinálsz, a vendégeid mit tudnak csinálni ezzel, annál jobban beépülő dolog nincs a világon. Nem csak hallják, mit lehetne csinálni, nem csak megnézik, hanem ÁTÉLIK minden percét, látják, mi ez, tudják majd, mit kell csinálni, érzik, hogy elfáradtak, jól érezték magukat, jönnek máskor is. Teljes áron is. Mert meg tudtad mutatni, ki tudták próbálni.

Ha egy teremben tartasz órákat, akkor csinálj időnként bemutató órát, amit akár ingyen, vagy mondjuk kedvezményesen ki lehet próbálni. Ott aztán be tudod magad dobni, látják, tudják, milyen Nálad egy jó kis óra, saját tapasztalatból meg tudják majd ítélni, jó-e ez nekik. Márpedig Te jó vagy, klassz órákat tartasz, a nagy részük biztosan ott is marad majd, élvezni fogják, így megveszik majd a bérletet is Hozzád. Ezen az órán aztán kérhetsz elérhetőségeket, gyűjthetsz a potenciális vendégeidről adatokat, amik majd nagy segítségedre lesznek abban, hogy később megtaláld őket, tudj nekik hasznos, értékes dolgokat küldeni, és behozni az óráidra rendszeres vendégnek. Ennek megvannak a külön szabályai (biztos hallottuk már az új szitokszót: GDPR, de sajnos muszáj figyelembe vennünk ezt is…) de ha ezeket betartod és a teremmel is egyeztettél, ők is engedélyt adtak rá, akkor nagyon értékes gyűjteményed lesz leendő vendégekből, a célcsoportodról, amit később is tudsz majd használni reklámra, elemzésekre.

Ha személyi edző vagy, ezt ugyanúgy meg tudod tenni, mintha csoportos órákat tartanál, hiszen itt is a legjobb, ha a leendő vendég személyesen, a saját bőrén tapasztalja meg, milyen Nálad edzeni, mi mindenre odafigyelsz, milyen felkészült, jó szakember vagy. Használd bátran ekkor is a rendezvénymarketinget!

Ha egymagad vezetsz termet, akkor csinálhatsz egy egész nyílt napot is a teremben, amikor egész nap bejöhetnek a vendégek, leendő vendégek, és mindent meg tudnak nézni. Legyen, aki végig vezeti őket az egész termen. Legyen, aki tart bemutató órákat. Legyen, aki az egészséges életmódról mesél nekik. Sőt, ha a hely jellege olyan és a pénztárcád megengedi, akár egészséges étel kóstolás is szóba jöhet. Ha van táplálkozási tanácsadás a teremben, ő is legyen ott, mérjen, ajánljon, meséljen. Ha nincs, keress egyet, simán lehet, hogy akit találsz, örömmel veszi az együttműködést, új vendégeket hoz Neked. És ismertséget is szélesebb körben, mert a szolgáltatásaid is bővülnek ez által.

És van köztes megoldás is: ha nincs egész termed, de nem kötődsz teremhez, csinálhatsz Te magad is egy klassz fitness napot, ahogy én is tettem annak idején. Kibéreltem a helyi sportcsarnokot fél napra, és bemutató órákkal, vendég edzővel készültem. Kivertük a ház oldalát :D

De visszatérve a köztes megoldásra: tényleg akkor is meg tudod ezt csinálni, ha csak bérelsz termet valahol, mert nagy valószínűséggel ők is nyitottak lesznek egy hasonló rendezvényre, még az is lehet, hogy melléd állnak és együtt egy teljes napot is össze tudtok hozni. De ha nem az sem gond, mert azokat az órákat, amiket Te tartasz, meg tudod tartani most is, csak szépen egymás után, mondjuk csökkentett időben, akkor Te sem nyúlsz ki, és aki többet szeretne kipróbálni, annak sem lesz gond, hogy a harmadik után már felállni se tud…

Ahogy én láttam, nagyon nagy szervezés nem is kellett hozzá, mert ha van egy hely, amit egyébként is bérelsz, ott már biztos megvan az a technikai háttér, mivel ezt meg tudod csinálni. Eddig is tartottál ott órákat, hát most egyben csinálod, csak a marketingje lesz kicsit más, mint ha „csak” az óráidat promózod. A terembér ára sem lesz több, mintha simán bérelnéd, hisz egyébként is ott vagy, tudod az árakat, érdemes azonban arra rákérdezni, hogy mi a helyzet a több órás bérléssel. Mert ha ügyes vagy, lehet, hogy kedvezményt is kaphatsz – nem csak 1-1 órára veszed ki, hanem fél-egész napra, ugye? 😉

És ha már a bemutató óra meg a fitness nap a Honda CRV, akkor a rendezvénymarketingben nálunk, edzőknél a fitness hétvége, a több napos edzőtábor a Lamborghini! Neeeem, nem csak Rubint Réka tud ilyet, sokan vannak, akik megpróbálkoztak vele, és nagyon klasszul működik! Az emberek, ha el vannak kötelezve, szeretnek több időt is együtt tölteni a hasonló érdeklődésűekkel, használjuk hát ezt ki jól, csináljunk saját „edzőtábort” 😊 Ehhez sem kell nagy tudás, ha találunk egy jó helyszínt, ő sokat fog nekünk ebben is segíteni.

Azt viszont érdemes tudni, hogy az ilyen jellegű rendezvények marketingje más lesz, mintha „csak” a saját óráinkat, termünket szeretnénk reklámozni!

Másképp kell kommunikálni, másképp kell felépíteni, egy teljes kampány kell majd hozzá, hiszen egyetlen eseményről van szó, nem pedig egy folyamatosan töltődő, esetleg vendégkörrel kicsit változó, de egyébként állandó órákról, edzésekről. Ebben is sokat tudok Neked segíteni, és erről is külön tanulnunk a Milliomos Edző Születik Mentor Programban, hiszen én magam is csináltam már másnak bemutató órát, saját magam termét promóztam, csináltam teljes saját fitness napot, és most készülünk egy terem egész napos, sok programos nyílt napjára is! Mindennek megvan a célja, módja, ideje, így ezt is könnyedén meg fogod majd tudni tanulni, csinálni, ha kicsit utána olvasol, vagy szakembertől tanulsz róla.

És még egy nagy előnye van a rendezvénymarketingnek: ha már rávette magát arra, hogy elment Hozzád, már sokkal elkötelezettebb, mint amikor csak otthon olvasgatta, mit is csinálsz! Ebből pedig egyenesen következik, hogy könnyebb lesz megfognod is magadnak.

Van még egy dolog, ami nagyon-nagyon fontos, és ezt jó, ha már most tudod, és felkészülsz erre (is), hogy ne aznap érjen a meglepetés! Ez tényleg nagyon fontos, gondold át, mielőtt bármibe is belefogsz!


Itt most nem a bevételszerzés az elsődleges cél! Sokan ott rontják el, hogy tolják a rendezvényt, hogy minél több jegyet adjanak el, és ebből aztán majd jó sok pénzük legyen. Mi ezzel a baj? Alapvetőképpen semmi, ebből élsz, hogy fizetnek Neked. DE! Gondolkodj hosszú távon, gondold azt, hogy most nem rendezvényed van, hanem hirdetsz valahol (pl. a Facebook-on)! Miért? Mert ebben nem az azonnali pénzkereset lesz a cél, hanem a hosszú távú vendégtoborzás! Nem baj, ha nem lesz nyereséges a rendezvényed. Sőt én azt mondom, még az sem gáz, ha mínuszos lesz! De ha emiatt sokkal többen fognak Hozzád járni edzésre, már nyertél! Lehet, hogy most nem fizették ki a termet, amit béreltél, de ezek az emberek tudni fogják, hogy Nálad ilyen klassz dolgokat kaphatnak, így Hozzád fognak járni edzésre – pár hét alatt kifizetik a rendezvényed, és aztán ott is maradnak, tovább termelve a pénzt NEKED! És hozzák a barátnőket, haverokat. És ők is az ő haverjaikat…

Mondd el, mutasd meg, add a kezükbe, csináltasd meg velük – és soha nem mennek máshova! 😊

8 views0 comments
bottom of page