top of page
Search
  • Writer's picturegalildi

A csapból is az edzésem folyik… kell ez nekem…? IGEN!



Értékesítési csatorna. Tudjuk-e, mi ez? Ja, igen, persze, ez az az út, amin az edzésünk és egyéb dolgaink, amiket szeretnénk eljuttatni a leendő és a már meglévő vendégeinknek. Már ha nagyon röviden akarjuk megfogalmazni. De nekünk most ez is tökéletesen elég, nem tudományos értekezésben veszünk részt, hanem csak azt kell értenünk, miről is van szó – vagyis hogy hogyan juttatjuk el magunkat a leendő vendégeinkhez, akik aztán megvásárolják a tudásunkat; edzeni jönnek hozzánk.

Vagyis amikor értékesítési csatornáról beszélünk, akkor arról beszélünk, hogy szórólapot adunk a járókelőknek, amin az edzésünk vagy a termünk szerepel. Amikor erről beszélünk, akkor ebben benne van a youtube-csatornánk is, ahol edzésvideókat, eszközhasználatot, egy egészséges étel elkészítését mutatjuk be. Vagy például arról, amikor a Fecbook csoportunkban posztolunk a mai edzésről pár képet, hogy azok is lássák, milyen klassz volt, akik nem voltak ott (de lehettek volna 😉 )

És tényleg: ez egy ÚT. Az értékesítési csatorna az az út, amitől eljutunk és bent is maradunk a vendégink fejében. Hogy amikor edzésről, kajáról, fogyásról, izomépítésről, TRX-ről, BÁRMIről, ami ezzel kapcsolatos, mi jussunk eszükbe. És ez tényleg fontos. Nem csak a mostani helyzetben, hanem úgy általában is, hiszen mindig kellenek az új vendégek, a régieket vissza kell tudnunk csábítani, ha lehet, és a mostaniakat pedig meg akarjuk tartani. Mert ebből élünk. Nekünk ők fizetik a villanyszámlát, a kaját, az edzőruhánkat. Úgyhogy higgyük el, fontos 😊

Értékesítési csatorna szinte bármi lehet, amin eljutunk a vendégeinkhez, mert ugye megint nem tudományosan fogalmazunk, hanem érteni akarjuk a dolgot, és élvezni a hatását mind sikerben, mind pedig bevételben. Akár offline, akár online térben mozgunk, mindkét esetben rengeteg lehetőségünk van. És ezeket érdemes is kihasználni, mert ha egy bedől, vagy valami történik vele, akkor kell, hogy legyen több másik, amíg ezt rendbe tesszük. Erről ITT egy videóban részletesen is mesélek 😊

Mik lehetnek a mi értékesítési csatornáink?

Ha offline vagyunk, lehet ez egy szórólap, egy plakát, egy fizetett cikk a mozgásról a helyi újságban, egy kis beszámoló rólunk a helyi tévében, de akár egy kis keretes a Teletál ételfutár étlapján, amit minden héten kivisznek az ebédet rendelők részére. Ennek tényleg csak a fantáziánk és a pénztárcánk szabhat ennek határt.

Ez egyébként egy érdekes téma, mert sokan úgy gondolják, az offline hirdetések ma már nem annyira menők, és nem is jutnak el az emberekhez. Én ezt, tapasztalat alapján (!) simán cáfolom, mert láttam, hogy igenis működik, sőt, van, amikor jobban működik, mint az online, csak meg kell találni a helyet és a módot.

Aztán ha online-ban gondolkodunk, akkor mi is jöhet szóba?

A legkézenfekvőbb ugye a közösségi média, a Facebook, Insta, stb., itt mindegyiknek megvan a maga helye és módja, tudni kell, hogy melyik csatornára hogyan és mit érdemes feltenni, hogy az valóban elérje azt a réteget, akit célozni szeretnénk.

Tudjuk, a közösségi média nagy konkurenciája a Youtube, de ez nekünk nem baj, sőt! Legalább folyamatosan odafigyelnek egymásra, versenyeznek értünk, felhasználókért, így fejlesztenek, újítanak, egyre jobban és könnyebben tudjuk használni őket. Persze mindegyiket a maga helyén 😊

És ha már online vagyunk, azt se felejtsük el, hogy – igaz, sokkal szűkebb rétegben, de – van sok másik platform, aminek a használatával gyorsan, könnyen meg tudjuk oldani a földrajzi különbségekből adódó nehézségeket is: tarthatunk edzéseket a Zoom-on, de akár a Google különböző ilyen appjaiban.

Ezek mind olyan helyek, ahol meg tudunk jelenni, látnak minket, olvasnak rólunk, esetleg kérdezni, beszélgetni is tudnak velünk, vagy egymással (ugye, közösségépítés…? 😉 ) és nagy részük ingyen van, legalábbis egy bizonyos szintig.

Ha a pénztárcánk engedi, indíthatunk fizetett hirdetéseket, szponzorált cikkeket írhatunk újságba, a szórólapunkat kitehetjük kisebb, de akár nagyobb (mondjuk Decathlon) boltokban, a helyi szépségszalonban. Itt is csak az a határ, hogy mennyit tudunk és/vagy szeretnénk kifizetni rá. De a legjobb, hogy ebben is simán lehet, hogy ingyen, vagy mondjuk együttműködésért cserébe is meg tudjuk ezt tenni. Ha jól van kidolgozva az együttműködés, mindenki profitálhat belőle.

És hogy még meredekebb dolgot mondjak: a konkurenciánál is lehet ám hirdetni, úgy, hogy még örülnek is neki! Személyes tapasztalat ez is, a helyi konditeremben, ahol eddig ilyen profilú dolog nem volt, örültek, amikor azt mondtam, hogy tartok időközönként Pilates-órákat, cserébe kitehettem a szórólapomat. Nekem jó volt, mert megtaláltak olyanok is, akiknek tökéletes kiegészítő edzés lett a Pilates, nekik pedig szintén jó volt, mert aki az én (lassú, egyáltalán nem konditermes) órámra eljöttek, látták, hogy a gépek nem ördögtől valók, hanem igenis van az az edző, aki vezetése mellett nagyon klassz lehet ez is 😊

A teljesség igénye nélkül ideteszek pár csatornát, további szíves felhasználás és továbbgondolkodás végett 😉

online:

Face oldal, csoport

Insta

LinkedIn

Pinterest

Youtube

weboldal

blog

vlog

offline:

újságcikk

tv interjú

szórólap

plakát

rendezvény saját

rendezvény másé, ahol megjelenek

bemutató tesióra a helyi iskolában

háziorvos, önkormányzat, Tesco faliújságja

együttműködés (szépségszalonnal, akár a konkurenciával is, ha más a profil)

…és akkor lehet tovább sorolni!

…és erről is sokat fogunk tanulni a Milliomos Edző Születik Mentor Programban! 😉

12 views0 comments
bottom of page