top of page
Search
  • Writer's picturegalildi

Hogy ne legyél nyomulós a vendégszerzésben?

Ez sajnos ilyen, muszáj kicsit rámenősnek lenni ahhoz, hogy vendégeket szerezz... de!


Van egy jó és egy rossz hírem, melyikkel kezdjem…? Ok, tudom, én is inkább túl szeretek lenni a rosszon, úgyhogy kezdem azzal: ha Te egyáltalán nem vagy nyomulós, akkor nem nagyon fogsz óriási sikereket elérni a vendégtoborzásban…

Ez sajnos ilyen, muszáj kicsit rámenősnek lenni ahhoz, hogy vendégeket szerezz, méghozzá rövid időn belül. Mégpedig azért, mert mások is így csinálják, és a nagy „zajban” a vendégek tényleg oda fognak menni, ahonnan jobban kiabálnak. Neked magadnak kell majd azt mondanod, hogy igen, jó vagy, jöjjenek csak bátran Hozzád edzeni, mert más nem fogja! Más mindig csak a saját érdemeit fogja előtérbe helyezni, a saját jó tulajdonságait mondja majd el az új vendégeknek, így ha Te nem tudod ezt megtenni, sajnos senki más nem fogja helyetted. De hiszen Te tudod, hogy Te jó vagy! Elvégezted az edzői sulit, méghozzá nem is rossz eredménnyel. Tudod, mit tudsz, tudod, hogy tényleg tudsz segíteni az embereknek abban, hogy fittek, egészségesek legyenek, fogyjanak, hízzanak, sőt, talán még egy versenyre is fel tudod őket készíteni! Akkor mi a hézag?? Jó vagy, és ezt mindenkinek meg KELL tudnia!

És most jöhet a jó hír: igen, nyomulósnak kell lenned, de ezt lehet normálisan, kulturáltan is csinálni, nem csak úgy, hogy ezt a többi edző kárára tedd!

Igenis, el kell mondanod, hogy Te jó edző vagy, másképp nem jönnek Hozzád a vendégek, de ha ezt úgy teszed, hogy ezzel nem a többi edzőt nyomod le, hanem saját magad emeled feljebb, akkor ezt a vendégek simán tudni is fogják, és szívesen mennek majd Hozzád! Ha pedig már elmondtad, bizonyítsd is be!

Hogyan tudod bebizonyítani, hogy Hozzád érdemes edzeni járni?

Először is, Neked kell a példaképnek lenned! Neked magadnak is úgy kell kinézned és úgy kell viselkedned, hogy a vendégeid lássák, Hozzád érdemes odamenni, kérdezni, találkozni Veled. Mert Te már a külsőddel is azt mutatod, hogy - bocsi, de igenis nagyon fontos! – jól nézel ki, olyan, aki tisztában van magával, szereti önmagát, és jól érzi magát a bőrében.

Aztán az is nagyon fontos, hogy lássák, kedves vagy, mosolyogsz. Hozzád oda lehet menni kérdezni, beszélni. Hogy bárki is jön, bárhol is tart, nem fogod elküldeni, mert beszélsz velük, senkinek nem kell szégyenkeznie amiatt, hogy most kinéz vagy ahol most tart. Elvégre ezért akarnak edzőhöz vagy csoportos órára járni, hogy ezen végre változtassanak, nem? Így Neked mindenre és mindenkire nyitottnak kell lenned, aztán majd alakul a dolog, meglátjátok, hogy működik-e a kémia.

Fontos, hogy aki először jár abban a teremben vagy azon az órán, ahol Te dolgozol, azt lássa, Neked mindegyik vendég ugyanolyan fontos. Hogy a vendégeidre maximálisan odafigyelsz, tudod, kinek mi a nyűgje, mi az, amit mondjuk egy sérülés miatt nem csinálhat. Hogy ezt honnan tudják? Onnan, hogy látják, hogyan foglalkozol egy-egy vendéggel. Akár személyi edző vagy, akár csoportos órát tartasz, hidd el, ez egyből lejön mindenkinek. Ahogy az is, ha egy edző csak azért van ott éppen, mert nincs más dolga, vagy csak az a pénz lebeg a szem előtt, amit majd az edzés vagy a hónap végén megkap… Ha Nálad azt látják, hogy igen, van ott valaki a gépen, de Te üldögélsz és alig beszélsz hozzá, akkor tuti nem Hozzád akarnak majd járni, akármilyen alakod is van. Sajnos én is láttam már olyan edzőt, aki elmondta a gyakorlatot, aztán leült a fittballra és nyomkodta a telefonját, a vendég szólt neki, amikor készen volt az 12 ismétléssel. Ez szerintem éppen olyan gáz, mintha egy irodában ülnél és tojsz a telefonra, hiába csörög, nem veszed fel, pedig Te vagy az irodavezető. Ezért már aznap páros lábbal rúgnának ki, mert lehet, hogy éppen a milliós üzlet ugrott miattad. De ha Te az itt és mostban vagy, kizárólag a vendégedre figyelsz, akkor ezt egyből észreveszik, mert látják: ott vagy mellette, beszélsz vele, ha kell, javítasz, Te számolsz, és ugye, nem is kell tovább sorolnom?

Hogy ezt csoportos órán hogy lehet megvalósítani? Nem is olyan nehéz, mint gondolnád! Hozzám néha 17-20 ember is bejön egyszerre, és majdnem mindenkit ismerek, tudom, kinek milyen sérülése van, mit miért és hogyan csinálhat. Hogy honnan? Mert megkérdezem. Igen, minden óra előtt, míg kívülről nem fújom! Mégpedig azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy mindenre emlékszem. Lehet, hogy Te most ezt cikinek tartod, de hidd el, az sokkal nagyobb ciki lenne, ha nem kérdezed meg, és valaki úgy lesérül az órádon, hogy ez akár a karrieredbe is kerülhet! Ha már csupa olyan ember lesz az órádon, akiket ismersz, akkor nyugodtan megtarthatod úgy, ahogy az ő állapotuk megengedi, már nem fog kelleni kérdezni. De ha egyetlen embert is látsz, akiről nem jut eszedbe, hogy mit is mondott a múltkor, bátran menj oda óra előtt, kérdezd meg, akár elnézést is kérhetsz tőle, de tudd, hogy ezzel nem magadat ásod el, hanem ő lesz majd Neked hálás, mert tudni fogja, hogy ő is nagyon fontos vendéged!

Ha még egyáltalán nincsenek vendégeid, mert most kezdtél, akkor se keseredj el, az első fecskéket sem olyan nehéz megszerezni, mint gondolnád!

Ha csoportos órákat fogsz tartani, akkor biztosan lesznek majd, akik jönnek, mert a terem, vagy ha egyedül kezdél, akkor Te magad meghirdetted. Ha először csak 5-6 ember lesz, akkor is légy ott, tartsd meg az órát úgy, mintha a FittBalance nagyszínpadon állnál! A lelkesedésed a vendégeidre is átragad majd, és maguktól fogják mesélni mindekinek, hogy mekkora klassz órát tartottál! Úgyhogy a következő órákon nem csak ők lesznek, hanem jönnek a barátnőik is, és máris lesztek vagy 10-12-en. Aztán még többen, és még többen!

Ha személyi edző vagy és még egyetlen vendéged sem volt, kérj engedélyt, hogy ekkor is bejárhass a terembe, akkor is, ha ezt nem írták elő a szerződésedben! Dolgozz kicsit a gépeken, ha kell, segíts annak, aki éppen rászorul, persze a teremedzővel egyeztetve, légy ott! Miért? Hogy lássanak a vendégek. Hogy beépülj a terem mindennapjába. Mert akármikor betévedhet valaki, aki éppen edzőt keres, és ha Te ott vagy, akkor azonnal tudsz vele beszélgetni, tanácsot adni! Így ez a vendég azt fogja érezni, hogy igen, itt tényleg AZONNAL tudnak neki segíteni, és mivel Te voltál ott, a Te arcod, neved marad meg neki még akkor is, ha aznap nem 20 alkalmas bérletet vesz. De arra az életem merném rátenni, hogy ha kedves voltál vele és már egy mondattal is segítettél valamiben, Hozzád fog visszamenni, Téged fog keresni! És akkor már megveszi HOZZÁD a bérletet!

Ugye, hogy lehet nyomulni kulturáltan is? Ott vagy, Téged látnak, Te épülsz be a vendégek tudatába, de nem azzal, hogy nem lehetett lerázni, mindenáron meg akartad őket fogni, hanem azzal, hogy még akkor is kedves voltál, amikor ők nulla pénzt költöttek éppen aznap, épp csak benéztek a terembe vagy az óra előtt a csoportba. És ekkor már nyertél is!

Tetszett? Hasznos volt? Ha még több tudásra vágysz és Te is milliomos edző szeretnél lenni, nézz körül nálam! www.milliomosedzo.hu

24 views0 comments
bottom of page