top of page
Search
  • Writer's picturegalildi

Célzás, célpiac. Vagy mi???

Mi az a célpiac? Azok a vendégeid, akiknek edzést, csoportos órákat szeretnél majd tartani. Mi a célzás? Amikor nagyon pontosan (!) meghatározod, kik is ők valójában.



Ismét két olyan fogalom, amiről fogalmad sincs. Vagy lehet, hogy van, csak nagyon halványan. Ha pedig van, akkor is hasznos lehet, ha ezt elolvasod, mert lehet, hogy találsz majd benne új dolgot. Ha nem, akkor gratulálok, Te vagy a konkurenciám! Zárd be a cikket, és tarts meg egy edzést! 😊 Ha viszont tényleg nem tudod, ez mi és hogyan segít majd Téged, de nagyon, akkor olvass tovább!

Mi az a célpiac? Azok a vendégeid, akiknek edzést, csoportos órákat szeretnél majd tartani. Mi a célzás? Amikor nagyon pontosan (!) meghatározod, kik is ők valójában. Kik azok, akik az álomvendégeid lehetnek. Ha pedig ez ilyen egyszerű, minek is beszélni erről…? Mert azért nem teljesen ilyen egyszerű ez az egész… Mert pontosan kell tudnod, ki az, aki miatt minden nap örömmel kelsz fel és nézel az összes aznapi edzésed, órád elé!

Egy korábbi cikkemben már írtam arról, hogy miért kell tervezni és pontosan tudni, mi az, amit el szeretnél érni. (A cikket itt találod) Ebben azt is leírtam, miért nagyon fontos, hogy tényleg pontosan tudd, mit és hogyan tervezel. A vendégköröd kialakításánál sincs ez másképp. Ha ugyanis nem tudod, kikkel szeretnél együtt dolgozni, nem fogod tudni azt sem, hogy hogyan kommunikálj velük, hogyan juss el hozzájuk, és hogy egyáltalán kik azok, akikhez tényleg el szeretnél jutni. Persze most mondhatod, hogy az elején tök mindegy, csak jöjjön a vendég, aztán majd kialakul, kell a pénz, kell a munka. Igen, ebben teljesen igazad is van. Csakhogy azt, hogy ő, az az első vendég is eljusson Hozzád, az első lépést Neked kell majd megtenned. Ahhoz pedig, hogy tudd, mi lesz ez az első lépés, céloznod is tudnod kell.

Ha Te Gyulán tartasz majd órákat, nem fogsz hirdetni, cikket írni, szórólapozni a hévízi embereknek. Ha Te step aerobic órákat fogsz tartani, nem fogod elhívni a szomszéd nénit. Ha Te egy nagy teremben fogsz edzéseket tartani, nem fogsz olyan írni a honlapodra, hogy Nálad pici a terem, ezért csak 10 vendéget tudsz fogadni. Ha Te saját testsúlyos, eszköz nélküli órákat tartasz majd, akkor nem teszel ki képeket a Facebook csoportodba egy zsúfolt konditeremről, ahol hatalmas TechoGym gépek vannak. A sort folytathatnám a végtelenségig, de asszem már kezded érezni, miről beszélek, amikor azt mondom, kell a célzás, ugye?. Sőt, kell a minél pontosabb célzás. Mert ha Nem tudod, kinek akarod magad eladni, akkor úgy jársz majd, mint az egyszeri cseresznyeárus: reggel ötkor már kiment, hogy hatra leszedje a cseresznyét a fáról, mert ki kell érnie a piacra a többiek előtt, hogy jó helye legyen. De ide szaladt, oda szaladt, mindegyik ágról szedni akart, körbefutotta a fát nyolcvanszor percenként, de a szaladgálás csak az idejét vitte, a vödre nem telt. Pedig ha egyszerre csak egy ágat végigszedett volna és csak utána ment volna át egy másikhoz, már félig lenne a vödre.

Legyél okos cseresznyeárus és válaszd ki a legjobb, legszebb ágat. Mert ha tudod, kinek szeretnél edzést, csoportos órákat tartani, akkor azt is tudni fogod, hogy hirdesd magad, hogy szólj hozzá, hogy kommunikálj vele, mi az, ami őt biztos érdekelni fogja, mivel tudsz neki kedveskedni, pluszt adni, többet, mint a többi edző a környéken. Ja, igen, a környéken; mert akkor már azt is tudod, hol és mikor lesznek majd az edzések, így nem égetsz el feleslegesen egy csomó pénzt hirdetésre, szórólapra. Csak a Te ágadat szeded le, a többit nem, mert Neked a többire nem is lesz szükséged, már erről az egy ágról is megtelik a vödröd.

Minél pontosabban célzol, annál könnyebben eltalálod majd az álomvendéged ízlését. És Neked is annál könnyebb lesz majd az órákat is megtartani, mert tényleg azok jönnek majd Hozzád, akiket az érdekel, mit Te csinálsz, amilyen Te vagy, akik örömmel jönnek majd, és visszatérő vendégeid lesznek, nem csak egyszer térnek be, aztán távoznak csalódottan, mert nem erre számítottak. Ha jól átgondolod, mi az, amit csinálsz és milyen az a vendég, akit szívesen látsz az edzéseiden, akkor célozni is pontosan fogsz, megtalálod a saját célpiacod. Akkor a cikkeid, a Facebook oldalad, az óráid is pontosan neki fognak szólni. Csak olyan vendéged lesz, akivel szívesen edzel és akinek Te is szimpatikus vagy. Hidd el, a saját magad dolgát tudod nagyon megkönnyíteni a pontos célzással, és még pénzt is spórolsz a hirdetésekkel. Sőt, egyszerűen megéri majd hirdetni, mert azok jönnek, akikkel tényleg szívesen dolgozol. Aztán nagyon hamar híre megy, hogy Nálad nem csak egyszer jelennek meg a vendégek, hanem ott is maradnak. Jó hosszú időre! 😊

Tetszett? Hasznos volt? Ha még több tudásra vágysz és Te is milliomos edző szeretnél lenni, nézz körül nálam! www.milliomosedzo.hu Ha pedig van olyan kollégád, akiről úgy érzed, neki is sokat használna, ha ez a tudás birtokában lenne, bátran küldd tovább neki!

15 views0 comments
bottom of page