top of page
Search
  • Writer's picturegalildi

Pénzügyi terv, marketing terv…

De mi a jó fenének??? Nem vagy Te közgazdász…


Hát közgazdász tényleg nem. Viszont egy olyan ember, aki pénzt szeretne keresni, stabil vendégkört kialakítani, egyre jobban és több pénzért dolgozni. Vagyis fejlődni. Akármerről is nézzük, nem tudod kikerülni, hogy ne készíts valamilyen tervet, ha valahonnan valahova el szeretnél jutni. Illetve ez így nem is egészen igaz, mert mindenfajta terv nélkül is el fogsz jutni valahova. Csak azt nem tudod, hogy hova is jutottál és ez most Neked jó-e…

Gondolj csak bele: most indulsz nyaralni, ráadásul egy olyan helyre, ahol még sosem jártál ezelőtt. Mit teszel? Beírod a GPS-be vagy a telódba a pontos (!) címet, de legalábbis a várost, és ő megmondja Neked, milyen útvonalon és kb mennyi idő alatt jutsz oda. Sőt, ha jófej GPS-ed van, akár több útvonalat is felajánl majd különböző időkkel, Te pedig eldöntöd, melyiket választod.

De mondok mást, ami még közelebb állhat Hozzád: edző vagy, először találkozol ezzel a vendégeddel, aki fogyni szeretne 12 kilót. Felméred, hol tart most, és mivel szakmailag jól értesz hozzá, meg tudod majd mondani neki, hogy kb mennyi idő és milyen edzések, kaja, stb. szükségesek ahhoz, hogy 12 kilóval kevesebb legyen. Vagyis hogy onnan, ahol most tart (84 kg) milyen úton jut el oda, ahova szeretne (72 kg) És mivel jófej vagy, mint a GPS-ed, több utat is tudsz majd neki mutatni, ő pedig majd eldönti, hogy melyiket választja (heti 2 edzés, de hosszabb idő, vagy heti 4-5 edzés és még az étrendjét is átalakítja, így biztosan gyorsabban jön az eredmény és tartósabb is lehet).

De hogy mi is a közös a fentiekben? Az, hogy mielőtt bármerre elindulsz, TERV készül! Érted már, miért is lehet fontos, hogy készíts pénzügyi tervet? Meg marketing tervet…? Minél pontosabb címet írsz be a nyaraláskor, annál pontosabban fogod tudni, mikor és hogy jutsz el a szállodádba. Minél pontosabban felméred a vendéged, annál pontosabban fogod tudni neki megmondani, mikorra és hogyan érheti el a 72 kilós álomsúlyt. Szóval: terv, TERV és TEEEERV!!!! Így van ez a pénzügyekkel is. És a marketinggel is.

A pénzügyi terv fogja megmutatni Neked, hogy mi az az út, amivel meg tudsz majd élni a vendégeidből. A marketing terv pedig azt, hogy a vendégeid hogy jutnak majd el Hozzád.

Ki kell számolnod, hogy egyáltalán megéri-e ezzel foglalkoznod, aztán pedig azt, hogy tényleg keress is az edzéseiddel, a csoportos óráiddal, ne csak vegetálj, vagy netán nehogy még mínuszos is legyél… Ha ezt nem teszed meg, sosem fogsz rájönni, miért okoz gondot kifizetni a villanyszámlát vagy a terembért, és sosem fogod tudni, hogy merj-e lépni, otthagyni a biztos állásod ezért, amit ugyan imádsz, de nem jön majd automatikusan minden hónap ötödikén a fizetésed. Nem bonyolult, általános iskola hatodik osztályában már tudtál hozzá mindent. Persze, ez az alap és ez lenne a királyság: NYERESÉG > BEVÉTEL – KIADÁS De ehhez az kell, hogy tudd, mennyi legyen az a minimum bevétel, hogy a kiadásaidat fedezze, és még maradjon is kicsi az életre. Persze dönthetsz úgy, hogy akkor is csinálod, ha nem leszel nyereséges, mert van egy jól fizető állásod, ami fedezi a számláidat, és az edzéseken pedig kiéled a hobbidat. De még ehhez is az kell, hogy KISZÁMOLD, hol tartasz ebben a hónapban!

Marketing terv, na az talán még a pénzügyi tervnél is fontosabb. Mert mi a marketing? A Wikipédia szerint: „A marketing olyan vállalati tevékenység, amely a vevők/felhasználók igényeinek kielégítése érdekében elemzi a piacot, meghatározza az eladni kívánt termékeket és szolgáltatásokat, megismerteti azokat a fogyasztókkal, kialakítja az árakat, megszervezi az értékesítést, és befolyásolja a vásárlókat… Ezek által a marketing nagyban hozzá tud járulni a szervezet nyereségessé tételéhez.” Egyszerűbben: a marketing az, ami eljuttatja a tudásod a vendégeidhez! Még egyszerűbben: ha nem marketingezel, nem jutsz el hozzájuk. Ennyi. Hiába jártál megagigaoltárijó sulikba, hiába van nemzetközi sport diplomád 8 nyelven, ha senki sem tud róla, mert akkor ez olyan, mintha kitüntetéssel elvégezted volna az orvosit, de meghal melletted valaki, mert nem szóltál, hogy ja, bocsi, Te tudod, mit kellett volna csinálni… ne haragudj, morbid, viszont nagyon igaz! Ez sem agysebészet, nem kell egyetemet végezned belőle, viszont amilyen egyszerű, olyan fontos is, mert enélkül állsz majd a hegyen, és nézel, hogy mit csináltál rosszul, mert alig van pénzed. Vagy épp most mit csináltál nagyon jól, mert ezen a héten jóval több lett a vendég, mint eddig bármikor… már ha egyáltalán eljutsz idáig, mert legalább alap szinten marketingezel.

Ha nem tervezel, csak mész, eljutsz majd VALAHOVA. Csakhogy halvány segéd fogalmad se lesz róla, hova, és hogy ez most Neked jó vagy sem. Majd utólag kiderül, sőt, talán még rosszabbat teszel, ha nem csinálod, mert ha véletlenül jó lett, még azt sem fogod tudni, mitől lett ilyen jó, hogy meg tudd ismételni és legyen megint jó.

A kulcs a tervezés!

Legyen pénzügyi terved, hogy tudd, megéri-e egyáltalán csinálnod az egészet. Hogy tudd, mi az a pont, ahol nullán vagy és felette elkezdesz majd nyereséget termelni, akár milliomos edzőt csinálsz magadból.

Legyen marketing terved, hogy tudd, mi működik és mi nem a Te vendégeidnél, mitől jönnek többen, hogy mi az, amit edzésről edzésre, vendégről vendégre, hétről hétre csinálj, hogy még többen jöjjenek, meg még többen, és még több pénzt is kereshess. Meg hogy mit ne csinálj, mert az nagyon nem jött be. Hogy otthagyhasd végre az állásod, ami fix és lehet, hogy jól fizet, de azért tanultál évekig, hogy EDZŐ LEHESS! Vagy hogy megnyisd végre a SAJÁT termedet, amire már nagyon régóta vágysz!

Tetszett? Hasznos volt? Ha még több tudásra vágysz és Te is milliomos edző szeretnél lenni, nézz körül nálam! www.milliomosedzo.hu Ha pedig van olyan kollégád, akiről úgy érzed, neki is sokat használna, ha ez a tudás birtokában lenne, bátran küldd tovább neki!


8 views0 comments
bottom of page